Ton’s Favorieten: De Keuze

Ze komt de laatste tijd op tal van YouTube en op Facebookfilmpjes voorbij; Edith Eva Eger. Met prachtige interviews die je inspireren om te gaan leven in vrijheid. Ze heeft op hoge leeftijd de moed bij elkaar gepakt en een autobiografie geschreven. Het werd gelijk een internationale bestseller.

Ik citeer de achterzijde van haar boek: “Edith Eger was zestien jaar oud toe ze in 1944 naar Auschwitz werd gedeporteerd. Haar ouders werden direct naar de gaskamers gestuurd en Edith werd gedwongen om voor Mengele te dansen. Haar onverschrokkenheid hielp haar en haar zusje te overleven, al waren ze nog maar nauwelijks in leven toen het kamp werd bevrijd.” In De Keuze deelt dr. Eger haar oorlogsherinneringen en de opmerkelijke verhalen van hen die zij sindsdien heeft geholpen. Ze doet uit de doeken hoe ze als psycholoog haar cliënten al jarenlang helpt om voor zich uit hun eigen gedachten te bevrijden, en hoe iedereen uiteindelijk voor vrijheid kan kiezen.

In eerste instantie moest ik mezelf aanzetten om dit boek te gaan lezen. Ik heb de ervaring dat ik akelig en angstig kan worden van oorlogsverhalen over Jodenvervolging en concentratiekampen. Maar een vriendin gaf me dit boek in handen en bleef herhalen dat dit anders was. Geluk heb ik het aangenomen en eenmaal lezend vond ik het nog steeds confronterend, maar niet zo erg dat ik erin wegzakte. Het verhaal behield iets hoopgevends en doet recht aan zijn titel; de Keuze.

Keer op keer herinnert dit boek ons eraan dat we geen slachtoffer hoeven te zijn. Dat we steeds een keuze hebben en die kunnen inzetten. Ook bij de Tarotkaart van de maand; de Ridder van Pentagrammen is de oproep om voorbij het slachtofferschap te komen. We worden deze maand eraan herinnerd dat eigen initiatief, ideeën en talenten als kostbaar zaad kunnen dienen om tot je waarachtige zelf te komen.

Vrijheid is het vermogen om niet iets mee te dragen wat je belemmert

Nog een laatste tip: bekijk hier een prachtig interview van Jacobine Geel met Edith Eva Eger.