De dagelijkse praktijk: creatief omgaan met jezelf, het tweede chakra pakt uit.

In mijn praktijk in Almere ervaar ik, door me af te stemmen op de ander, haast ongemerkt hoe ik gevoelsmatig aftastend door zijn of haar energielichaam heen ga. Soms lichten er dan bepaalde lichamelijke organen of chakrapunten op en die vormen dan de insteek van het gesprek. Deze keer sta ik stil wanneer het tweede chakra oplicht en van zich laat horen.

Wanneer het zichtveld zich concentreert op het tweede chakrapunt zijn sommige cliënten erg verbaasd dat ik ze ‘creativiteit’ toedicht. Het is wonderbaarlijk hoe creativiteit een sleutelbos vormt waarmee je tal van ongebruikte sloten kunt openen. Wordt dit tweede chakrapunt verruimd of nog krachtiger geactiveerd dan neemt niet alleen de stroming van seksualiteit toe, maar openen zich ook tal van creatieve mogelijkheden. Het tweede chakrapunt versterkt het origineler omgaan met anderen, het motiveert oprechte humor in gesprekken, het intensiveert gevoelsmatige uitwisseling, activeert ontspanning en maakt situaties vruchtbaar en voedend.

Creatief zijn is natuurlijk ook enthousiast kunnen toneelspelen, mooie tekeningen maken, lekker koken, of heerlijk met kleur, mode en interieur bezig zijn. Maar creativiteit is tegelijkertijd nog zoveel meer. Creativiteit in de gereedschapskist van spiritualiteit geeft goed bruikbare hulpmiddelen. Het doorbreekt patronen van star denken en dogma. Het geeft je fantasie een kans om een betere toekomst te visualiseren. Het tovert nieuwe oplossingen tevoorschijn met mogelijkheden, waarover je ook zelf verbaasd zult staan dat die in jou verscholen zitten.

Ego -onze tegenkracht in liefde/ons nepzelf- is geen fan van ware creativiteit. Ego is erbij gebaat dat jij jezelf omlaag haalt en dat je vooral niet moet denken dat je groots en waarachtig in liefde bent. Of het ego wil je juist laten overdrijven, je laten denken dat je beter bent dan de ander, of dat je in de toekomst wel aan je trekken zult komen.

Pure tweede chakra creativiteit is niet te vergelijken met iets anders, want daarmee zou de originaliteit en waarde in liefde vervallen. Creativiteit in het tweede chakra met een geopend hart geeft ruimte aan het plezier en het ontdekken van nieuwe mogelijkheden, zonder de harde eis om goede eindresultaten te behalen. We zien op scholen en in de maatschappij dat er bijna niets met ware creativiteit wordt gedaan. De eindcijfers, toetsen en beoordelingen moeten de dienst uitmaken, doelen moeten krampachtig worden gehaald. Daarmee vervalt de oorspronkelijke persoonlijke, meest pure, authenticiteit. Je kunt niet langer aanspraak maken op wat vanuit jouw originaliteit opkomt en je mag niet voelen wat vanuit jezelf recht doet in waarheid, schoonheid en geluk.

Momenteel is er spiritueel veel aandacht voor het activeren van het buikgebied met zijn verborgen emoties en gezonde ‘ik-kracht’. Daarmee krijgt ook het tweede chakra de kans om zich creatief te uiten en van zich te laten horen. Het wordt een feestje als blijkt dat jij meer creativiteit in huis hebt dan je denkt of meende te voelen. Heb je eenmaal de blokkades van oude aannames en een te laag zelfbeeld doorbroken dan wordt het heel verrassend om te ervaren wat jouw creativiteit blijkt te zijn, welke creativiteit er in jou nog verborgen zit en tot uiting wil komen.

Durf op voorhand te lachen om datgene waartoe dit chakrapunt je oproept, om creatief duidelijker in de wereld te staan en om je eigen seksualiteit ook een podium te geven. Wie weet ontdek je verbazingwekkende cadeautjes in jezelf en wordt de tweede-chakra-creativiteit een kernkwaliteit voor je verdere leven. Die originaliteit wens ik je toe!