De dagelijkse praktijk: hoe komt de maandelijkse tarottekst tot stand?

Het trekken van de tarotkaart van de maand is nou typisch zo’n activiteit die voor mij zo vanzelfsprekend is, dat ik er helemaal niet bij stil sta dat het niet voor iedereen dagelijkse kost is. Laatst vroeg een cliënt hoe ik daarbij te werk ga. Want hoe kan dat nou? Eén kaart, voor de héle maand? En dan ook nog eens een kaart die van toepassing is voor heel veel mensen? Dat zijn inderdaad hele goede vragen; daarom in deze blog: ’the making of’ van de Tarotkaart van de Maand.  

Aan het einde van iedere maand begint het bij mij te kriebelen. Ergens in de agenda moet ik ruimte gaan maken, een moment kiezen waarin voldoende rust ontstaat om me goed te kunnen afstemmen. Is het moment eenmaal daar, dan ga ik achter de computer in de werkkamer zitten. Met beiden voeten geaard op de grond sluit ik meditatief mijn ogen.

Eerst doorvoel ik bewust vanbinnen mijn hele lichaam totdat het rustig en vredig aanvoelt, en vervolgens ontspant ook mijn denken en voelen zich. Vaak duurt deze voorbereiding maar een paar minuten en ontstaat er meditatief vanuit het niets een soort blanco, een open niet ingevulde transparantie.

Nog steeds meditatief met de ogen gesloten visualiseer ik vervolgens alle emailadressen waar de nieuwsbrief naar toegestuurd wordt. Inmiddels zijn dit er al meer dan 1000. Dat geeft me een groots en fijn gevoel. Ook visualiseer ik alle inschrijfformulieren van de praktijk en alle mogelijke mensen hier omheen die het zouden kunnen lezen.

Vervolgens schud ik met aandacht de kaarten in mijn handen, visualiseer opnieuw alles en iedereen en stel spontaan een vraag: “Wat mag deze maand in het licht van de tarot gezien worden? Wat kunnen alle lezers gebruiken om beter en gezonder te worden?” Of “Wat kan ondersteunend en positief in denken en voelen worden aangereikt, zodat iedereen in de hele wereld liefdevoller wordt?” Of iets anders, zoals het in het moment in me opkomt.

Dan maak ik een waaier van alle tarotkaarten en trek met bovenstaande intenties een willekeurige kaart. Nooit de onderste of bovenste, want dat is voor mij het signaal dat ik nog iets te veel in mijn eigen denken of voelen zit. De getrokken kaart wordt open op tafel gelegd. Vaak geeft dit direct een emotie, soms met “ach nee, mag het niet een andere kaart zijn?” En soms “wauw wat heerlijk, hier wil ik graag mijn tanden inzetten.” Ik moet bekennen dat ik ook weleens heb overwogen om een andere kaart te gaan trekken. Simpelweg omdat ik er geen zin in had om de betreffende kaart uit te gaan werken. Maar kloppend met mijn vingers op mijn hartchakra krijg ik dan duidelijk geen toestemming en moet ik ook lachen om dit kinderlijke gedrag. Dan begint het uitschrijven en tijdens het uitwerken ervaar ik al snel een innerlijke helderheid en voel ik me bemoedigd.

Zonder echt na te denken schrijf ik achterelkaar de hele tekst in losse alinea’s uit, totdat er ongeveer een A4’tje is gevuld. Vaak vraagt dit niet meer dan een half uur. Maar dan ben ik er nog niet, vanaf hier moet de tekst in mijn beeld gepolijst worden. Vervolgens ervaar ik wisselende guidance die door mij heen meeschrijven, corrigeren, nieuwe woorden introduceren, nieuwe bijvoeglijke naamwoorden toevoegen en vervolgens weer hele regels deleten.

Het totale schrijfproces van de maandkaart vindt over meerdere dagen plaats. Het steeds vanuit een ander tijdsmoment instappen en het opnieuw doorlezen geeft een verrijking in kleur, sfeer en echtheid. Op deze manier zijn ook de oorspronkelijke teksten in het werkboek van Tarot of Now tot stand gekomen. Soms wel door dertig keer opnieuw erdoorheen te gaan. Eigenlijk gaat dit schrijfproces altijd met veel plezier en nooit met tegenzin.

Vervolgens wordt de uiteindelijke tekst geredigeerd (dankjewel Emmy Janssen) en verdwijnen vanuit mijn dyslexie de laatste stijl- en schrijffouten. Tot slot worden er eventuele foto’s en filmpjes toegevoegd en wordt de definitieve opmaak vormgegeven en krijgt het totaal zijn finishing touch.

Dan is het voor mij wachten op de eerste test-mail. Na mijn goedkeuring wordt de verzendknop ingedrukt en gaat de nieuwsbrief naar jullie allen!! Heerlijk toch? De nieuwsbrief als instrument om elke maand een sprankeltje licht de wereld in te brengen, zo zie ik dat.

Heb jij ook een vraag over mijn dagelijkse praktijk? Laat het me weten dan kom ik er in een later blog op terug!