Het verhaal achter het schilderij ‘The World Inside’

 

*  The World Inside: binnen in onze aardbol gonst het van prachtig en rijk leven * 

Lezend in een boek van Christiana von Dreien werd ik een paar jaar geleden getroffen door een stukje over levensvormen binnenin onze aardbol. Daar had ik al luchtig weet van, maar door de toegankelijke woordkeuze zonder franje, zakte ik acuut dieper door de grond en betrad ik speels deze binnenwereld van de aarde. Natuurlijk verspringt daarmee de waarneming naar een andere frequentie en nemen de heldere zintuigen het over van de alledaagse fysieke zintuigen.

Mezelf vrij en open onderdompelend in deze binnenwereld van de aarde, ontstonden gevoelens en beelden, die aanleiding vormden om ze te verwerken in een schilderij. Wat me verbaasde was, dat de transparante personen en lichtwezens die ik zo feestelijk ervaarde niet tot uitdrukking kwamen in het schilderij, het gebeurde gewoonweg niet. Wel ontstond er een soort vertaling in de vorm van totaal verschillende gebouwen langs een soort Chinese Muur-achtige structuur.

Ik moet lachen terwijl ik dit opschrijf en waarschuw je vooral om geen werkelijkheidswaarde te geven aan wat ik heb geschilderd over de binnen-aarde. Het schilderproces was vooral een plaats te kunnen geven aan gevoelens en beelden van mijn beperkt menselijk doen en laten. Terwijl mijn goddelijke levensvonk moederlief mijn schilderacties gadeslaat en ziet hoe leuk haar kleuter drukdoende bezig is in de zandbak met schepje, zeefje en emmertje.

Heerlijk vind ik het in alle vrijheid schilderen en schrijven, zonder een specifiek vooropgezet doel. Heerlijk om zo te ‘mediteren’, verstild op de bovenste verdieping van mijn woning in Almere. Je begrijpt het al, ik ben een bevoorrecht en gezegend mens!

***********

The World Inside: binnen in onze aardbol gonst het van prachtig en rijk leven.

Jaar: 2020
Formaat: 90 x 100 cm
Techniek: Olieverf op linnen (met lijst)

Wil je meer van mijn werk bekijken? Op deze pagina vind je een overzicht van mijn schilderijen.