Kaart van de maand Oktober: De Dood

Deze confronterende kaart kondigt zonder pardon wezenlijke veranderingen aan. De Dood laat los, dat wat al eeuwen verstikkend en beperkend vast heeft gezeten. Het geeft vervolgens ruimte aan nieuwe liefdes, pure schoonheid en waarheid vanuit de Bron. Er is in de hele tarot geen grotere, krachtigere en onafwendbaardere transformatie dan in De Dood. Deze kaart heeft zelden met een fysieke dood te maken, maar is wel onherroepelijk in het afscheid, loslaten of schoonschip maken.

De zandloper op de tarotkaart is het symbool dat het nu passeert en dat er geen uitstel mogelijk is. De boot vaart definitief richting de horizon en zal niet terugkeren. Het zwart van de boot verbeeldt de rouw en mogelijke emotionele pijnen van het afscheid. Echter aan de horizon glorieert, tussen de torens van dualiteit, alweer de opkomende zon. De torens hebben dezelfde tint. Dat betekent dat de wereldse wirwar niet langer invloed uitoefent op de situatie. Het zonlicht kondigt een compleet nieuwe dag aan en activeert een liefdevolle aanvang van iets nieuws.

En daar staan we dan met ons goede gedrag. We waren niet te beroerd om toch nog de schouders eronder te zetten, om maar niet te hoeven loslaten of afscheid te nemen. Maar de transformerende dynamiek van De Dood kent geen uitstel. Zonder verder overleg wordt er losgelaten en vaarwel gezegd. Ook tegen de ingesleten groef die ons leven kon saboteren en frustreren, dus…. bye bye ego. Met het ego verdwijnen al onze nep-zelven met onze hebbelijkheden en onhebbelijkheden, die ons persoonlijke karakter ontsierden.

De Dood als tarotkaart is prima te accepteren voor iedereen, die graag waarheidsgetrouw vanuit de Bron wil leven. Het is zelfs een fijne kaart voor diegenen die wakkerder willen worden in de ware betekenis van Zijn in licht, liefde en geluk. Omdat De Dood een grote arcana kaart betreft was de transformatie al bezig, is nu actueel en werkt ook de aankomende maanden nog door.

We kunnen het met De Dood niet zelf bepalen of sturing geven. De situatie overkomt ons op een bepaalde manier en willen remmen of gasgeven heeft geen zin. Om er goed in door te ademen is het wijze advies: Go with the flow. We mogen erop vertrouwen dat deze kaart zeker niet liefdeloos is, we worden juist bevrijd van oude ballast en oud zeer. Voorbij beperkingen transformeert de situatie en reikt ons een nieuwe blanco vel aan. We kunnen een nieuw hoofdstuk in ons levensboek openen, voor nieuwe liefdes, andere mogelijkheden en goddelijke mystiek.

Binnen onszelf bestaat een onveranderlijke werkelijkheid. Een werkelijkheid die altijd doorleeft en geen last heeft van een werelds afscheid of een fysieke dood. De tarotkaart De Dood doorbreekt de alledaagse sleur van datgene wat eigenlijk allang niet meer werkte.

Zo wenst deze kaart dat de huidige politiek met zijn oude wetten en regels gaat veranderen. Het wil uitgebreid stilstaan bij wat fout gaat in de wereld om ons heen, zodat vervuiling, armoede en oorlog in hun liefdeloze vorm worden doorzien. Verschillende leiders en Kamerleden van bestaande politieke partijen keren na deze maand niet meer terug op het podium. De zon komt op en er komen nieuwe verkiezingen. Dat brengt nieuwe kansen.

De tarotkaart De Dood introduceert onafwendbare veranderingen en alles mag hierna beter, voortvarender en gemakkelijker gaan. Mogelijk kun je hierna een meer waarheidsgetrouw eigenbeeld ervaren zonder dat dit je extra energie kost, of ervaar je meer geluk zonder te veel eigenzinnig ingrijpen, of meer innerlijke vrede zonder de opsmuk van nieuwsberichten en journaals. En kun je meer bewust-er-zijn.

De natuur van de herfst toont, dat alle veranderingen die bij deze kaart horen ook uitbundig en kleurig mogen zijn. Ondanks de vallende bladeren zullen de bomen in het volgende seizoen nog uitbundiger en krachtiger gaan uitpakken. Wandel voor het soepeltjes loslaten eens een keertje extra door het bos, langs het strand of door je tuin. Ik wens je voor alle veranderingen deze maand heel veel liefde toe.

En mocht je het gevoel hebben dat je deze maand teveel verliest, nodig dan je innerlijke kind uit en laat je inspireren door dit ontwapenende filmpje op Youtube.