Kaart voor Augustus: De Maan

In Augustus passeren alle emoties de revue; van uitzinnige blijdschap tot pijnlijk verdriet. De Maan zet het gevoel centraal en leert ons de emoties dieper te doorgronden. Zo wordt op de Olympische spelen bij een overwinning uitzinnige extase ervaren en bij verlies drama. Het zal ons niet onberoerd laten wat deze maand voor onze ogen in de wereld afspeelt. We krijgen extreme regen te zien met overstromingen dichtbij of ver weg, en tegelijk ook beelden over zinderende hitte met bosbranden en droogte. De Maan wil dat we alle situaties met ons gevoel doorgronden zodat ons gezonde verstand wakker wordt en we de boodschap verstaan.

De Maan is confronterend voor het mannelijke naar buiten gerichte aspect in de wereld, maar mild voor het vrouwelijke naar binnen gerichte deel. Vrouwelijkheid staat van nature open voor het gevoel, empathie en intimiteit, terwijl de mannelijkheid nog druk in weer is met rumoerige daadkrachtig, overwinningen en manifestatiedrang. Maar ben je nu toch op vakantie en heb je de wijsheid in pacht om een paar dagen te nietsen, dan opent vanzelf de mogelijkheid om in harmonie te komen. Je krijgt kans om uit de hypnose van dagelijkse gekte weg te stappen en opnieuw door te ademen zodat het ontspant en tot rust komt.

Vroeger werd verkondigd dat je gek kon worden van de maan. De cyclus van de maan bepaalt op de aarde het eb en vloed. Het trek energetisch – vaak onbewust – ook aan onze gevoelens. Dat trekken en sjorren geeft emotionele beweging en maakt duidelijk wat bij ons hoort en waar we afscheid van mogen nemen. Vaak ongevraagd belanden we in De Maan in een gevoelscrisis. De kunst is om er niet in te verdwalen, om op tijd te herkennen dat er een positieve oproep in tegenslagen verborgen zit die zelfs verrijkend kunnen zijn.

Benut de vakantieperiode om echt ‘vacant’ te zijn wat ‘open’ betekent. Trek voldoende tijd voor rust en ontspanning uit, zodat wat afgelopen tijd passeerde wordt verwerkt. Maak tussentijds balans op en sta inzichten toe om situaties te relativeren. De Maan is een kostbaar geschenk als je niet tegen de stroom in zwemt, maar leert meebewegen wat nu eenmaal gebeurt. Op de tarotkaart zijn de torens van dualiteit van dezelfde kleur, wat symboliseert dat wat er nu speelt je non-duale inzichten aanreikt. De wolf roept met zijn gehuil het diepste van je gevoel wakker, de kreeft trekt het naar familiebanden en onderliggende patronen, de hond is waakzaam en blijft speels trouw aan het hele proces.

De Maan voor augustus is niet gelijk de makkelijkste kaart om in te vertoeven. Het is een grote arcana kaart wat betekent dat het al bezig was, nu actueel is en ook aankomende tijd zijn zeggingswaarde behoudt. Wen er dus maar aan dat je extra moet ‘voelen’, dat je meer bent dan enkel je uiterlijke actie, altijd klaarstaan, of beroep. Je hebt ook een innerlijke wereld die wil meedoen in jouw beslissingen. Be relaxed en open je van binnen.