Kaart voor de maand februari: De Dood

Ondanks de confronterende afbeelding van De Dood staan we er goed voor! Alles wat onwaar, niet langer schoonheid vertegenwoordigd en overbodig is, daarvan wordt deze maand afscheid van genomen. Nu vaarwelzeggen is nodig om nieuwe mogelijkheden kans te geven. Misschien is dit even slikken voor wie alles graag bij het oude laat, want deze kaart maakt ongevraagd schoonschip. Afgelopen tijd is te veel op slot gegaan, te veel vastgeroest geraakt en onwerkelijk geworden. Nu wordt dit geopend, losgewrikt en tot leven gebracht.

De Dood in de tarot betreft zelden een fysiek heengaan. Wel maakt op de kaartafbeelding de zandloper de onafwendbaarheid van de situatie duidelijk. Iedereen is eraan onderworpen, jong en oud, progressief en behoudend, spiritueel wakker of in diepe slaap. De de torens van dualiteit zijn neutraal van tint wat betekend dat wereldse tweestrijd niet langer op de situatie invloed heeft. Op de achtergrond van de kaart komt de zon alweer op en kondigt een nieuwe dag aan. Eenmaal hoog aan de hemel zal zijn warmte en liefde gevoeld worden.

Er vaart op de rivier een nachtelijke doodsboot. De boot beweegt met de stroom mee en koerst richting zon. Het symboliseert een transitie die nog geladen is met afscheid, rouw en pijngevoel. Maar eenmaal op de plaats van bestemming gearriveerd zal de boot verlicht aankomen en zijn oude emoties en stagnerende gevoelens opgelost. Het huidige rouwproces verwerkt wat nog verdrietig is en laat los wat niet duurzaam is. Ook wat onder het tapijt was geschoven komt alsnog tevoorschijn en zal zijn juiste plek in liefde vinden.

De Dood doet recht aan wat voorheen verduisterd was. Het zuivert vanuit het hart en laat ons kennismaken met onsterfelijkheid. Alles wat bronliefde, licht of God vertegenwoordigt blijft eeuwig bestaan, als een onveranderlijke werkelijkheid in zijn. Het licht omhuld elk werelds gebeuren zonder oordeel, schuld of schaamte. ‘Men lijdt het meest om wat men vreest’, is een oud gezegde die vaak van toepassing is op de situatie voorafgaande aan De Dood. In deze kaart wordt dit doorbroken en komt oprecht vertrouwen hiervoor in de plaats.

De Dood vraagt om meer eigenverantwoording te nemen. Niets mag buiten onszelf worden gelegd. Dus het ligt niet aan de ander, de situatie of de maatschappij. Alles speelt namelijk in ons denken af, in ons overdenken en in oude aannames. Daar is niets op tegen, zolang we maar wakker blijven dat het eigen denken nog steeds wordt omhuld door iets wat groter en verlichter is dan ons persoonlijke zichtveld. Elke situatie speelt zich nog steeds af in een Hemelse context die al heel en compleet is. Nu wij nog, sta toe dat we verlicht zijn en dit niet eerst hoeven te worden. We zijn al heel en compleet en onze essentie is tijdloos in tijd.

Deze tarotkaart is een grote arcana kaart wat betekent dat deze transitie/ verandering/ loslaatproces al bezig was, nu actueel is en ook aankomende maanden aandacht vraagt. Dus wen eraan dat het proces niet gelijk op zijn juiste plek en afgerond is. Uiteindelijk zal het licht van de opkomende zon maximaal tot zijn recht komen en de situatie rechtdoen. En mocht je dit allemaal moeilijk vinden dan is de gouden tip om vaker te gaan mediteren. Maak een extra boswandeling, doe regelmatig Yoga-oefeningen of sla als ontlading tegen een boksbal. Door verinnerlijking krijgt het nieuwe woorden, betere inzichten en meer liefde.