Kaart voor Juli: de Dood

Voor deze maand krijgen we een confronterende kaart gepresenteerd: De Dood. Vanuit werelds perspectief toont het dramatisch en pijnlijk. Echter vanuit hartperspectief is De Dood hoopgevend, vreugdevol en vernieuwd. Aan de horizon op de kaartafbeelding komt de zon op en introduceert een nieuwe dag. Het geeft aan dagelijkse actualiteiten hoop en neemt zonder pardon afscheid van alles wat niet met liefde wil meebewegen. Daarmee mogen alle ego en nep het veld ruimen en maakt wat liefdevol overeind blijft een nieuw begin.

Enkel illusies en bedrog zullen het loodje leggen in De Dood. Daarmee komt de politiek in zwaar weer terecht met het verdoezelen en recht praten wat krom is. Er komt steeds meer aan het licht, ook beladen thema’s uit het verleden. Door deze inzichten kan de geroofde koloniale kunst dan weer terug naar zijn oorspronkelijke roots in Afrika of Azië. Wordt er alsnog erkenning gegeven aan oude pijn die bevolkingsgroepen zoals Native Americans, Aboriginals en Maori’s hebben ervaren. Maar ook hedendaagse problematiek wordt gezien van Oeigoeren, Tibetanen en Wit-russen en andere groeperingen.

De Dood is een grote arcana kaart wat betekent dat zijn symboliek al bezig was, nu actueel is en ook aankomende tijd van zich laat horen. Het geeft de maatschappij kans om van pure winstbejag om te draaien naar oog voor menselijke waarde, van vervuiling naar gezonde klimaatdoelstellingen. Met de toenemende bewustwording van verantwoord met elkaar en de natuur omgaan, zal ook de negatieve keerzijde zich grotesk tonen. Het geeft kans om schoonschip te maken wat onderhuis aan frustratie, wantrouwen en miskenning leeft.

Dan worden de wetten die de rechten van LHBT+-gemeenschap in Hongarije beperken aan de kaak gesteld. Het wordt discutabel of de huidige regering van Hongarije binnen Europa deze koers van discriminatie mag varen. De Dood wil afscheid nemen van alles wat op liefdeloosheid en onlicht is gebaseerd. Het wil dat de bevolking zich verheft naar een hoger plan, eentje die meer tolerantie en licht toont. Die vrede nastreeft door begrip, en niet verdeeldheid zaait door afgunst, eigenbelang en misdeeldheid.

Juli wordt een warme zomer. Wie kan meebewegen op de stroming van innerlijke stilte en daarop zijn acties baseert zal geluk en genieten ervaren. Wie stug-drammerig toch een eigen route tegen de stroom in ambieert krijgt het lastig en ondervind frustratie. Dat de polariteit gevoed door wel of niet gevaccineerd zijn een cruciale rol speelt mag duidelijk zijn. Er is geen vuiltje aan de lucht wanneer er respect voor elkaars verschillende mening is. Maar in handen van politiek, media en farmacie wordt tweestrijd gezaaid om eigenbelang voorrang te geven.

De Dood als tarotkaart maakt schoonschip. De boot vaart verder richting de horizon waarop tussen de torens van dualiteit (wereldse tweestrijd) de zon alweer opkomt. Probeer te zien waar de zon in spannende mogelijkheden, in nieuwe relaties of gezonde leefwijze wil schijnen. Dan gaat het lukken om samen met elkaar op een beter leefniveau te komen. Deze maand neemt afscheid van wat niet langer meewerkt en zet het tuinhekje alvast open voor waarheid in liefde en gezondheid met vrede.