Rol de Yoga-mat uit!

Voor spiritualiteit kun je naast al het geestelijke ook heerlijk jezelf lichamelijk uitleven. Het hedendaags body & mind aanbod is breed, divers en kleurrijk. Door deze veelheid in gezondmakende mogelijkheden wordt het kiezen vaak moeilijk en is het verwarrend wat goedpassend voor je fysieke gestel is. Toch is het noodzakelijk om naast de stapel spirituele boeken, de veelheid van meditatiebijeenkomsten en Tarotworkshops, ook een activiteit te kiezen die het lichaam positief prikkelt en toestaat om hoger in frequentie te resoneren.

Aangezien mijn spirituele honger groot is, heb ik al menig body & mind-activiteit ondergaan. Zoals over het Camino-pad wandelen richting Santiago de Compostella, vanuit zowel Frankrijk alsook vanuit Lissabon. Of een spannende Tantrasessie, een vitaliserende ademweekend, een warmwaterbad rebirthing, en eindeloos veel Tai Chi- en Yogalessen. Van alles heb ik ondergaan om body en mind te kunnen upgraden tot verlichting. En nog steeds ga ik met enige regelmatig meerdaags wandelen, onderga ik Chinese An Mo-Tui massages en ga ik vaste prik wekelijks naar de Yoga.

Het heerlijke en bevrijdende van al deze fysieke doe-activiteiten is dat naarmate ik ouder word mezelf steeds jonger ga ervaren. Helaas word ik met het strijken der jaren wel pijnlijk duidelijk dat, als ik gedachteloos een Yogalesje oversla, ik eerder met spierpijn wordt geconfronteerd. Of wordt het te enthousiast inpakken van een overvolle rugzak beloond met hijgen en zuchten halverwege de route i.p.v. tegen het einde. Maar al met al blijft spiritueel mijn body wel in actie en wordt mijn mind rustiger, tevredener en happier.

Ik ben helaas nooit een echte sportman geweest. Ik ben eerder een diesel die eerst warm moet lopen eer het soepel draait en die geen topsnelheden weet te behalen. Maar diezelfde diesel kan eenmaal opgang gekomen wel zonder al te veel mankementen grote afstanden overbruggen. Bijvoorbeeld wandelend op het de Camino-pad werd ik op de eerste paar dagen geconfronteerd met zeer weinig afgelegde kilometers… Maar tegen het einde van de route spurtte ik wonderbaarlijk door en kwam een week eerder dan gepland in Santiago aan.

Het is vaak vermakelijk hoe verschillend iedereen in het jasje van eigen body en mind zit. Met vlagen ben ik nog steeds jaloers op die echte sporters, die fanatiek kunnen voetballen, die snoeihard tennissen en kunnen mountainbiken dat het een lieve lust is. Die mannen en vrouwen die gewoon een marathon sprinten, die de Tour de France wielrennen, of die op oudere leeftijd nog actief Kitesurfen. Helaas moet ik voor al deze heerlijkheden een eventueel volgend leven gaan reserveren, natuurlijk dan wel met een bijpassend goddelijk lichaam. Nu ben ik gewoon happy met mijn Rinske Yoga in Almere en rol ik vanavond weer trouw de Yoga-mat uit!