Ton’s Favorieten: Les Uns et les Autres

Een iconische film over het lot van het leven is voor mij Les Uns et les Autres uit 1981. De film volgt vier families met verschillende nationaliteiten (Frans, Duits, Russisch en Amerikaans). Alle vier families hebben een passie voor muziek. De verschillende verhaallijnen kruisen elkaar met hun eigen filmscores.

De grootste gebeurtenis in de film is de Tweede Wereldoorlog, die de verhalen van de vier families bij elkaar brengt en het lot van sommigen bepaalt. Hoewel alle personages fictief zijn, zijn velen gebaseerd op historische artiesten en kunstenaars. De Boléro brengt de vier families aan het eind van de film allemaal samen.

Vandaag vind ik deze film nog steeds treffend. Het maakt duidelijk dat je het lot van het leven grotendeels niet in eigen handen hebt. Wel hoe je met elke situatie omgaat en wat je beslist op cruciale momenten. Het herkennen van eigen keuzen en het zelf bepalen hoe met elke levensmoment om te gaan, maken de eigen ervaringen kostbaar. Het stimuleert om je niet op de kop te laten zitten door tegenslagen en angst. Het activeert keer op keer om de uitdagende handschoen op te pakken wat liefde inspireert als wegwijzer op te volgen. Een echte aanrader dus deze film!

Bekijk hieronder een clip van de prachtige Boléro slot-scène. Ik vind het nog altijd schoonheid ten top.