Werkplekken: verandering van spijs doet eten

Het is met een lockdown een bijzondere tijd waarin we vaak anders moeten werken dan we voorheen gewend waren. Bevoorrecht als ik ben, beweeg ik tussen diverse inspirerende werkruimten in Almere, Wijk bij Duurstede en Terschelling. Allemaal gezegende werkplekken waar aan de opgelegde huidige wereldse eisen van afstand houden en een beperkt aantal personen mogen ontmoeten, veilig kan worden voldaan.

Steeds vaker staat een week Terschelling op de agenda. Deze maand bivakkeer ik er weer met het privilege om ook daar te kunnen werken. Door de positieve aanpak van mijn lieve gastvrouw Elvire is er in no time een trouwe cliëntenkring ontstaan. Nog meer reden om vaker te vertoeven op Terschelling met de heerlijke mix van werk, ontspanning en zilte lucht.

Ik ben sowieso qua werkplekken een bevoorrecht mens. Afgelopen jaren was ik voor diverse werk-skills o.a. naar Zuid-Afrika, Roemenië, Madeira, Spanje en Frankrijk. Aangezien het wereldreizen mijn hart heeft, kun je voorstellen dat ik al die buitenlandse werkaanbiedingen zonder al te veel bedenkingen aanneem. Alleen al het instappen in een vliegtuig opent gelijk het avontuurlijk genieten en laat de dagelijkse besognes abrupt los. Ook het landen op een ander stukje van de aardbol geeft me een boost aan inspiratie. Zelfs de mini-versie van de veerboot naar Terschelling geeft dat spontane loslaatgevoel en sterkt nieuwe levenslust.

Bijna ongemerkt geven boot en vliegtuig energetische draaiing die je met de auto niet zo snel opvallen. Boot en vliegtuig ‘tillen’ je als het ware op en je wordt opnieuw ‘neergezet’. Zoals een plant die uit de grond wordt getrokken, waarvan de aarde van de wortels wordt geschud en vol vertrouwen op een nieuwe plek wordt geplant. Als plant verander je daar in soort niet door, maar je krijgt wel de kans om jezelf vanuit een nieuw perspectief te ervaren. Hierdoor krijg je inzichten en kun je nieuwe belevenissen ervaren, al is het maar voor even.

Als de zon vaker schijnt en de temperatuur stijgt wordt bij mij het kriebel lentegevoel geactiveerd. Dan is het heerlijk om de ramen van de werkkamer te openen en binnen en buiten met elkaar te laten vervloeien. Dan is het verkwikkend als je voor werk en gezin mogelijkheden hebt om erop uit te gaan en nieuwe horizonten te ontdekken. Het voorkomt vermoeidheid en saaiheid door de herhaling van de herhaling. Een veranderende horizon verbreedt vaak je zichtveld en tovert daarmee ook die relativerende lach.

Terwijl ik op en af van de veerboot naar Terschelling zal gaan, daar de eilanders mag ontmoeten met hun bijzondere verhalen, wens ik iedereen in eigen familie- en werkveld ook een ruim zichtveld toe. Het kan soms even zoeken zijn hoe je mogelijkheden vindt voorbij een lockdown of andere wereldse beperkingen om toch meer wijsheid, vrede en geluk te ervaren. Soms geeft een klein stapje in de goede richting al een zevenmijlspas om het energiek, functioneel en liefdevol te krijgen. Soms zijn er veel stappen nodig of zelfs een reuze sprong en mag het vertrouwen en de liefde je niet ontbreken om het toch te doen…

En als ik daar een feestelijke YouTubertje aan mag toevoegen, dan doe ik dat graag via mijn goede Atlantis-vriendin Bette Midler, good memories dear, to deserve you!!!